Ūdens kvalitāte

Kvalitatīvs un drošs dzeramais ūdens ir ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu, caurspīdīgs, bezkrāsains, bez smakas un piegaršas. Ūdens, kas paredzēts ikdienas vajadzībām, nedrīkst saturēt mikroorganismus, parazītus un citas vielas, kas varētu kaitēt cilvēka veselībai, kā arī tā ķīmiskais sastāvs nedrīkst pārsniegt dažādiem savienojumiem reglamentētās maksimāli pieļaujamās koncentrācijas.

Garša, smarža, krāsainība, duļķainība

Dzeramā ūdens krāsu, garšu, smaržu un duļķainību nosaka tā sastāvā esošās ķīmiskās vielas. MK noteikumi nr.235 nosaka, ka krāsai, garšai un smarža jābūt pieņemamai patērētājiem un bez būtiskām izmaiņām. Duļķainība nedrīkst pārsniegt 3,0 NTU (nefelometriskās duļķainības vienības), bet krāsainība nevar pārsniegt 20 mgPt/l.

108

Vides reakcija, pH

Pilnīgi tīram ūdenim pH ir 7 un tas ir neitrāls. pH zem 7 nozīmē, ka vide ir skāba, virs 7 – sārmaina. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā pH vērtība ir no 6,5 līdz 9,5 pH vienībām.

110

Elektrovadītspēja

Ūdens elektrovadītspēja ir atkarīga no ūdenī izšķīdušo sāļu daudzuma. Pie augstas elektrovadītspējas ūdenī notiek elektroķīmiski procesi, kuri veicina koroziju. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā elektrovadītspēja ir 2500 µS cm-1.

112

Kopējās koliformas un Escherichia coli

Ūdens paraugā konstatētas kopējās koliformas baktērijas liecina par piesārņojumu ūdens padeves tīklā, taču šis piesārņojums nav fekāls. Uz fekālu piesārņojuma avotu norāda Escherichia coli klātbūtne. Patērētājam piegādājamā dzeramajā ūdenī kopējo koliformu un Escherichia coli norma ir0/100ml.

116Amonija joni

 Amonija jonu klātbūtne ūdenī norāda bakteriālo, notekūdeņu un dzīvnieku atkritumu piesārņojumu. Pārmērīgs amonija daudzums var pasliktināt ūdens garšu un smaržu. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā amonija jonu koncentrācija ir 0,50 mg/l.

117

 

* Dzeramā ūdens testēšanas paraugi paņemti 30.06.2014